AMSTERDAM – Een combinatie van gisting en menselijke gelatine-genen maakt grootschalige productie van ‘veilige gelatine’ mogelijk.

Onderzoekers hebben een vervanger gevonden voor gelatine op basis van dieren. Oorspronkelijk wordt het product gemaakt van de botten en huid van koeien en varkens. Dit wordt verwerkt in talloze producten als snoepgoed, desserts en capsules voor medicijnen.

Mensen worden hierdoor mogelijk blootgesteld aan ziektes die dieren met zich meedragen, zoals BSE. Per partij kan de substantie van huid en botten bovendien variëren, waardoor er problemen bij het productieproces kunnen ontstaan. Onderzoekers zijn daarom op zoek naar manieren om veiligere gelatine te produceren.

Met een nieuwe methode heeft Jinchun Chen, onderzoeker aan de Tsinghua universiteit in Hong Kong, mogelijk de oplossing. Chen plaatst menselijke gelatine-genen in een giststam, zodat gelatine onder gecontroleerde omstandigheden kan groeien. Ziektes kunnen hierbij eenvoudig geweerd worden en de productie kan snel worden opgeschaald.

De techniek is mogelijk een vervanging voor de 300 ton aan gelatine die jaarlijks op basis van dieren gemaakt wordt. Onderzoekers testen nog wel of de veilige gelatine de juiste stroperigheid heeft en of alle andere kenmerken ook kloppen.