Wil je als ondernemer succesvol zijn, dan zul je onder andere over flink doorzettingsvermogen moeten beschikken. Niet meteen lopen piepen en miepen als het even tegenzit, maar vol de schouders eronder zetten.

Of zoals de wielrenners nu tijdens de Tour de France: op die pedalen gaan staan en ook die colletjes van de eerste categorie kunnen bedwingen…

Als er momenteel één fraai staaltje van doorzettingsvermogen te zien is, dan is het wel tijdens de Tour de France. De bikkels vergen het uiterste van zichzelf om deze wielerklassieker van 3471 km uit te rijden ondanks het moordende tempo, de pittige bergetappes en soms zware valpartijen.

Het ultieme wielrennersdoel: na de finish op de Parijse Champs-Ėlysées als winnaar de felbegeerde gele trui in ontvangst nemen.

Veilig uit de wind

Als succesvolle ondernemer zul je je ook moeten onderscheiden van het peloton: de machtige massa der concurrenten. In dat grote peloton fiets je - makkelijk en veilig – lekker uit de wind, en zo kun je natuurlijk ook best goede resultaten boeken.

Je meefietsende concurrenten doen onderweg vanzelf wel mee aan een eventuele massasprint in de strijd om als eerste te finishen en de aandacht en vooral de euro’s van de klant te winnen.

Het nakijken geven

Als je met een aantal ploeggenoten slim samenwerkt (tip: netwerken!) een ‘treintje maakt’ en jij over de beste sprintadem beschikt, kun je zelfs als eerste over de finish komen. Zo geef je je concurrenten letterlijk het nakijken, scoor jij de meeste punten in het ondernemersklassement en mag jij die felbegeerde gele ondernemerstrui aantrekken.

Als ondernemer zul je echter merken dat het – net als in de Tour de France - soms bergopwaarts en soms bergafwaarts gaat met je bedrijf. Behalve die heerlijke pieken (in je omzet bijvoorbeeld) zul je ook te maken krijgen met dalen. Een periode dat het bergafwaarts lijkt te gaan met je energie en je resultaten.

Bolletjestrui

Het is dan juist de kunst om je blik vooruit te richten en er vol voor te gaan. Buig je diep over je ondernemerstuur en jaag die pedalen maar rond! Laat maar zien dat je uit het juiste hout gesneden bent om ook de steilste hellingen te bedwingen die je als ondernemer tegenkomt.

Doorzettingsvermogen ‘keeps you going’ tenslotte. Letterlijk. Alleen zo kun je je eigen bolletjestrui in de wacht te slepen als winnaar van deze lastige bergetappe voor jouw bedrijf.

Held van het prikkeldraad

Een sterk voorbeeld van doorzettingsvermogen is Johnny Hoogerland. De Zeeuwse wielrenner belandde afgelopen zondag na een valpartij in het prikkeldraad na bruut van de weg te zijn gedrukt door een Franse mediawagen.

Zijn wielrennersbroek was volledig aan flarden. Erger nog: de scherpe en genadeloze haken van het prikkeldraad hadden diepe rode snijwonden in zijn oh zo witte wielrennersbillen en -bovenbenen getrokken die nu wereldnieuws werden.

Knap staaltje

‘IJzeren Johnny’ gaf echter niet zomaar op. Hij leende een wielrenbroek en klom ‘gewoon’ weer op de fiets in zijn rood-witte bolletjestrui om de etappe uit te rijden.

De vastberaden wielrenner startte dinsdag met 33 hechtingen (!) in zijn lijf, reed als leider van het bergklassement de etappe uit en behield daarmee zijn bolletjestrui. Hij liet zo op zijn stalen ros een knap staaltje van doorzettingsvermogen zien. De staande ovatie bij zijn finish was dan ook volkomen terecht.

Je eigen gele trui

Zit het je dus even tegen bij het ondernemerschap? Neem dan een voorbeeld aan Johnny. Maak jezelf los uit het prikkeldraad dat je tegenhoudt, haal even diep adem, ga weer vol op de pedalen staan en trek een sprintje op weg naar succes. Alleen dan kun je je eigen gele ondernemerstrui in de wacht slepen…

Ilse de Boer is eigenaar van IDB Communicatie en freelance hoofdredacteur van Nail Design Magazine. Uiteraard is zij ook op Twitter te volgen @ilse_de_boer