PEKING - De groei van de Chinese economie is in het tweede kwartaal van dit jaar vertraagd. Het bruto binnenlands product groeide in het tweede kwartaal met 9,5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Chinees Bureau voor de Statistiek.

Het nog steeds robuuste groeicijfer is wel het laagste sinds het derde kwartaal van 2009, toen de wereldeconomie zich net begon te ontworstelen aan de ergste recessie in 80 jaar tijd.

In het eerste kwartaal van dit jaar groeide het bruto binnenlands product in China nog met 9,7 procent. Vorig jaar groeide de Chinese economie met 10 procent. Het bruto binnenlands product is de som van alle in China geproduceerde goederen en diensten.

De industriële productie van de miljoenen Chinese fabrieken en kleine bedrijven steeg in de eerste zes maanden van dit jaar met 14,3 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. De detailhandelsverkopen kwamen 16,8 procent hoger uit op jaarbasis.

Volgens de Chinese overheid blijft de inflatie topprioriteit, ook al zorgt de ''complexe en beweeglijke'' wereldeconomie ervoor dat de vooruitzichten voor de komende tijd onzeker blijven.