AMSTERDAM - De Nederlandsche Bank (DNB) sluit zich aan bij de rechtszaak die ING heeft aangespannen tegen de Europese Commissie, zo bevestigt een woordvoerder van DNB dinsdag.

Volgens DNB heeft de Europese Commissie bij haar besluit over ING door de centrale bank aangeleverde informatie genegeerd.

ING en de Nederlandse overheid spanden al eerder een zaak aan omdat zij het niet eens zijn met de voorwaarden met betrekking tot de staatssteun die de bank ontving tijdens de kredietcrisis.

De commissie legde ING in 2009 een pakket maatregelen op. ING moet grote delen van het concern verkopen en mag niet concurreren op prijs.

Toekomst

"Wij hebben ons bij deze zaak gevoegd", aldus een woordvoerder van DNB. De centrale bank wil vooral dat er een standpunt wordt bepaald voor de toekomst. Er zijn momenteel geen formele regelingen die bepalen op wat voor manier informatie van centrale banken wordt meegewogen bij dit soort besluiten.

"Het punt dat wij willen maken is, betrek in dit soort gevallen nadrukkelijk ook de informatie van een toezichthouder hierbij."  Dit had volgens de woordvoerder kunnen tot "een ander pakket aan maatregelen" voor ING.

Deze kwestie speelt ook in andere landen die gedurende de kredietcrisis overheidsgeld in banken hebben gepompt.

In de zaak voor het Europese hof van Justitie lichten de staat, ING en DNB dinsdag hun standpunt toe. Het is nog niet bekend wanneer het vonnis in de zaak wordt geveld.