We leven in een ongeduldig tijdperk. Dat wil zeggen, een tijdperk waarin ménsen ongeduldig zijn. Daardoor lijkt het alsof succes alleen succes is, als het snel is bereikt.

Wil je een pizza? Even invoeren op een bezorgsite en voilá, als je boft heb je deze binnen een half uur in huis. Wil je een nieuwe garderobe? Voor 21 uur besteld, morgen in huis. 'Vol verwachting klopt ons hart' geldt alleen nog met Sinterklaas, want die komt écht pas eind november.

Door die snelle service lijkt het alsof succes alleen een succes mág heten als het snel is bereikt. Zo ook met de sociale media. Ik zie mensen volledig 'los gaan' op LinkedIn en Twitter met reclame-uitingen voor hun bedrijf.

Overdonderend, en vaak heel irritant. Want al líjkt het een goede manier om als ondernemer jouw aanbod van de digitale daken te schreeuwen, dat ís het dus niet.

Buurman

Stel je voor: er komt een nieuwe bewoner in jouw huis, op zolder want daar had je nog wat ruimte. Deze bewoner nam contact op en het leek je een geschikte vent. Rustig, professioneel, vriendelijk.

Toen je hem eenmaal toeliet in jouw huis, bleek hij te schreeuwen. Over zichzelf en zijn bedrijf. De hele dag. Het resultaat is dat jij je medebewoners niet meer goed kan verstaan, je werk niet meer goed kan doen en bovendien interesséért hetgeen hij schreeuwt je (in elk geval voor het grootste deel) geen zier. Wat doe je dan? Juist, je zet de schreeuwlelijk buiten. Eindelijk rust.

Wijn

Zo werkt dat ook binnen de sociale media en dat 'buitenzetten' gebeurt op grote schaal; 'ontvrienden' is niet voor niets een woord dat al een tijd prijkt in de Dikke van Dale.

Wellicht is het u niet ontgaan: ik hou van een metafoor op zijn tijd. Zo wil ik er nog één met je delen; de sociale media zijn als goede wijn. Je onderzoekt welke wijn bij jouw smaak past, waarna je de wijn de nodige aandacht geeft; bewaren op de juiste temperatuur, af en toe keren. Ondertussen zoek je bijpassende recepten.

Daar gaat wat tijd overheen, maar dat geeft niet. Uiteindelijk wéét je dat jou een heerlijk glas wijn staat te wachten.

Kwaliteit

Wanneer het 'tijd' is om de wijn te drinken, is de kwaliteit overduidelijk aanwezig. De wijn sluit naadloos aan bij het eten dat jij er zorgvuldig bij uitgekozen hebt, drinkt lekker weg en je krijgt er, heel belangrijk, geen hoofdpijn van de volgende dag.

Inmiddels durf ik te zeggen dat voor mij de tijd van 'wijn en spijs' is aangebroken binnen de sociale media. Ik ontmoet elke dag nieuwe, inspirerende mensen online, krijg een paar keer per week een (zakelijk) aanbod en voor vakinhoudelijke vragen of adviezen weet men mij te vinden.

Meer

Ik zit aan tafel met partijen waar ik zonder de sociale media nooit 'binnen was gekomen' en werk aan uiteenlopende projecten omdat mijn digitale relaties mij dikwijls vragen: "Sanne, kan jij hier ook wat mee?"

Dit stadium, dat volgt op een tijd van zoeken en vinden, raad ik een ieder aan. Wanneer je investeert in relaties, verbindingen en wellicht zelfs vriendschappen online, zal dit vóór je werken… Dat smaakt naar méér!

Sanne Nuij van Arnhem is eigenaar van Plan T en geeft trainingen over leerstijlen, ontwikkeling en communicatie. Ook is zij ontwikkelaar van de training/ methodiek “Leuk! Veranderen”. Volg Sanne via twitter.com/SanneNvA