DEN HAAG - De koopkracht van de Nederlandse bevolking is vorig jaar met 0,5 procent afgenomen, de grootste daling sinds 1985. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vooral zelfstandigen en gepensioneerden leverden in koopkracht in. Bij zelfstandigen liep de koopkracht met 1,4 procent terug; bij gepensioneerden was dat 0,8 procent.

Mensen met een bijstands- of arbeidsongeschiktheidsuitkering en werknemers die hun baan behielden, konden hun koopkracht nog op peil houden. Van werknemers die terechtkwamen in een uitkeringssituatie, daalde de koopkracht ruim 17 procent.

Beperkt

Bij de laagste inkomensgroep bleef het koopkrachtverlies beperkt tot 0,1 procent. De hogere inkomens gingen er juist meer op achteruit, doordat de koopkracht vooral terugliep bij zelfstandigen en gepensioneerden.

Zelfstandigen zijn oververtegenwoordigd bij de hogere inkomensgroepen. Bij gepensioneerden bleven vooral de aanvullende pensioenen achter, omdat die vorig jaar nauwelijks zijn geïndexeerd.