De Jager ontkent koerswijziging

DEN HAAG - Er is geen sprake van een koerswijziging bij Nederland rond de bijdrage die de private sector zou moeten leveren aan de financiële hulp aan Griekenland. Minister Jan Kees de Jager (Financiën) zei dat vrijdag na afloop van de ministerraad.

Volgens De Jager heeft hij in de Tweede Kamer al eerder gezegd dat er sprake is van ''een papieren vrijwilligheid''.

Kredietbeoordeelaars zullen deelname van banken namelijk altijd uitleggen als een onvrijwillige bijdrage omdat ze normaal gezien niet tot die steun zouden besluiten.

De Jager zei donderdag dat "we moeten accepteren dat een vrijwillige bijdrage niet reëel is". Vervolgens werden zijn woorden op sommige plekken uitgelegd als een draai.

''Zeker koppen en teksten van bepaalde berichtgeving deden meer vermoeden dan dat ik heb gezegd'', aldus De Jager. ''Er is sprake van een consistente lijn. Er zit geen enkel licht tussen wat ik heb gezegd en wat er in de Kamer besproken is.''

Plan

Nederland houdt vast aan de eis dat de private sector een substantiële bijdrage levert aan de verdere hulp aan Griekenland. Begin volgende week praat De Jager met zijn Europese collega's over Griekenland. Hij verwacht niet dat daar ''een alomvattend plan'' voor een bijdrage van banken wordt afgerond.

''Er moet nog allerlei technisch werk gedaan worden. '' Vrijdag sprak De Jager nog over het onderwerp met zijn Duitse ambtgenoot Wolfgang Schäuble.

Volgens een ingewijde is er binnen de Europese Comissie niet met verbazing gereageerd op de stellingname van De Jager: "Nederland heeft altijd gepleit voor een substantiële bijdrage van de private sector. Het zal moeilijk zijn dat voor elkaar te krijgen op vrijwillige basis.''

De banken moeten bijspringen bij het opzetten van een extra steunfonds voor Griekenland ter waarde van 85 miljard euro. De voorwaarden hiervoor lijken te wijzen op een 'default', een faillissement van Griekenland, zo waarschuwde kredietbeoordelaar S&P's deze week.

Stel via NUjij een vraag aan minister de Jager over de situatie in Griekenland

NUwerk

Tip de redactie