Een jachthaven is een camping, voor de fiscus

DRIEBERGEN - Jachthavens moeten op hun ligplaatsen 19 procent btw blijven berekenen. Dat is de uitkomst na 5 jaar procederen van Hiswa Vereniging tegen de maatregel, zo maakte de organisatie vrijdag bekend.

''Dat blijkt uit een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag'', zei een woordvoerder.

Hiswa vindt dat jachthavens eigenlijk net zo behandeld zouden moeten worden als campings, waar het btw-tarief van 6 procent geldt. Maar het hof vindt een jachthaven eerder te vergelijken met een parkeerplaats voor auto's waar het tarief 19 procent is.

Volgens Hiswa zijn jachthavens door de jaren heen verblijfplaatsen voor toeristen geworden, net als campings. Alleen gaat het hier om watertoeristen. Gemeenten zien dat volgens Hiswa al zo.

''Ze heffen daarom behalve bij hotels en campings ook toeristenbelasting op jachthavens.'' En daardoor is de watertoerist twee keer de pineut.

Volgens het gerechtshof heeft een vaartuig het doel om ermee te varen en een caravan om in te verblijven. Maar de Hiswa wijst erop dat een camper op een camping ook een perceel huurt voor verblijf, tegen 6 procent btw. De Hiswa overweegt naar de Hoge Raad te stappen.

NUwerk

Tip de redactie