Amerikaans banencijfer valt fors tegen

AMSTERDAM - De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in juni opnieuw nauwelijks gegroeid. Dat bleek vrijdag uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid.

Per saldo werden er in de Amerikaanse economie, met uitzondering van de agrarische sector, 18.000 nieuwe banen gecreƫerd. Daarmee viel de banengroei terug tot het laagste tempo sinds september vorig jaar. De groei kwam ook veel lager uit dan verwacht. Economen hadden 90.000 nieuwe banen voorspeld.

De ontwikkeling van de arbeidsmarkt was in mei bovendien aanzienlijk minder sterk dan eerder gemeld. Er ontstonden in die maand volgens een nieuwe schatting 25.000 nieuwe banen, terwijl er eerder 54.000 werden gemeld.

De werkloosheid in de VS liep in juni op tot 9,2 procent. In mei had 9,1 procent van de Amerikaanse beroepsbevolking geen betaalde baan. Economen gingen uit van een stabilisering van de werkloosheid.

Rauw op het dak

De marginale groei van de Amerikaanse arbeidsmarkt viel economen vrijdag rauw op het dak. ''Elk onderdeel van dit tegenvallende rapport toont dat de VS in een werkloosheidscrisis zit'', concludeerde de topman van investeringsmaatschappij Pimco, Mohamed El-Erian.

''Absoluut afschuwelijk'', oordeelde econoom Rob Carnell van ING over de arbeidsmarktcijfers. ''Dit zal de markten meer in beweging zetten dan normaal, omdat de verwachtingen juist waren verbeterd.''

Sterke groei

Donderdag meldde salarisstrookverwerker ADP juist een onverwacht sterke groei van de werkgelegenheid in het Amerikaanse bedrijfsleven. Daardoor liepen de verwachtingen over het officiƫle cijfer dat het ministerie van Arbeid vrijdag publiceerde, verder op.

Volgens Carney was er bij die hooggespannen verwachtingen echter vooral sprake van 'wishful thinking'. ''De cijfers zijn verschrikkelijk, maar hadden niet als zo'n grote verrassing hoeven komen. De arbeidsmarkt kan de zwakke economische groei van de afgelopen kwartalen niet in een paar weken van zich afschudden.''

Bedrijfsleven

In het bedrijfsleven ontstonden per saldo 57.000 nieuwe arbeidsplaatsen, waar op een toename van 110.000 werd gerekend.

De werkgelegenheid nam vooral toe bij dienstverleners. In de industrie was nauwelijks meer werk voorhanden dan in mei, in de bouw nam de werkgelegenheid licht af.

Overheid

Bij de overheid werden 39.000 banen geschrapt. Hier gingen in mei al 48.000 banen verloren.

Amerikaanse werknemers zagen hun salarissen stabiliseren ten opzichte van de voorgaande maand, na een stijging met 0,3 procent in mei. De gemiddelde werkweek was met 34,3 uur iets korter dan in mei. In die maand werden gemiddeld weken van 34,4 uur gedraaid.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie