Virtuele realiteit bij de geheime dienst

AMSTERDAM – De Amerikaanse inlichtingendienst wil overstappen op interactieve 3D-schermen.

IARPA, een organisatie die investeert in onderzoek voor de inlichtingendienst, kondigde onlangs een samenwerking met het Synthetic Holographic Observation (SHO) programma aan. Dit programma richt zich op het bouwen van een systeem waarin analisten van de inlichtingendienst met elkaar kunnen samenwerken via interactieve 3D-schermen.

Een overtuigende virtuele realiteit, zoals het holodeck in Star Trek, is nog niet mogelijk. SHO belooft wel realistische 3D-beelden, die zonder speciale bril bekeken kunnen worden. Met behulp van een lichtdetectie- en afstandmetingtechniek (LIDAR) kunnen analisten ook zelf 3D-beelden en kaarten maken.

SHO wil bovendien dat meerdere analisten tegelijkertijd aan één project kunnen werken. Om dat te kunnen realiseren moet het beeld interactief zijn en bewerkbaar op manieren die nu nog niet mogelijk zijn. Het programma moet er uiteindelijk voor zorgen dat analisten een realistisch beeld krijgen van de ontvangen inlichtingen en daardoor beter hun werk kunnen doen.

Toepassingen zijn niet alleen te bedenken voor de inlichtingendienst of legermissies, maar het is ook breder toepasbaar door onder andere ontwerpers en architecten.

Tip de redactie