Europese ondernemers sterk verdeeld

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het vertrouwen van Europese ondernemers in de economie vertoont een sterk contrasterend beeld. Dit blijkt uit het vrijdag gepubliceerde International Business Report van accountants- en adviesbureau Grant Thornton.

Veel ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf in Noord-Europa zien de bomen tot in de hemel groeien. In Zweden is 84 procent positief tot zeer positief gestemd over de economie. In Duitsland is dit 80 procent.

Hoe anders is dit in Zuid-Europa. Voor Spaanse en Griekse ondernemers hangt de eurocrisis als het zwaard van Damocles boven het hoofd. 67 procent van de Spaanse en 65 procent van de Griekse ondernemers is pessimistisch tot zeer pessimistisch over de economische toekomstperspectieven van hun land.

Grieken

De Grieken zijn vooral bang dat banken de komende 12 maanden nog minder krediet zullen gaan verstrekken. In het eerste kwartaal van 2011 waren de Zuid-Europeanen overigens nog negatiever gestemd dan nu.

Nederlandse mkb'ers zijn iets minder optimistisch dan hun Duitse en Zweedse collega's. Bijna de helft denkt dat de economie er goed voorstaat, terwijl 19 procent pessimistisch is gestemd.

Het lagere vertrouwen in Nederland komt voor een belangrijk deel doordat negen van de tien Nederlandse ondernemers verwacht het personeel de komende 12 maanden een loonsverhoging te moeten geven. In Duitsland is dit maar 51 procent. Ook maken relatief veel Nederlandse ondernemers zich zorgen over de krappere kredietverlening door banken.

Spagaat

Wat betreft werkgelegenheid en salarisverhoging maakt het Nederlandse mkb volgens het adviesbureau 'een spagaat'. Terwijl de werkgelegenheid in het tweede kwartaal sterk is afgenomen, blijven de salarissen op hetzelfde peil of hoger. “Salarisverlaging blijft klaarblijkelijk een vrij onbekend verschijnsel in ons land", aldus het rapport.

Wereldwijd is het economische optimisme met drie procentpunt afgenomen. Ondernemers zitten naast de schuldencrisis in hun maag met natuurgeweld en politieke onust.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie