Elektromagnetische straling als energiebron

AMSTERDAM – Een nieuwe technologie maakt het mogelijk om elektromagnetische energie, die bijvoorbeeld mobiele telefoons en radio’s uitstralen, op te slaan en te hergebruiken.

Dankzij draadloze technologieën is elektromagnetische energie volop aanwezig in onze leefwereld. Omdat de technologieën met veel verschillende frequenties werken is het echter moeilijk om iets met deze energie te doen.

Met behulp van een ultra wide-band antenne hebben onderzoekers aan de Georgia Tech School het wel mogelijk gemaakt om de verschillende frequenties te benutten. In combinatie met het gebruik van onderdelen van inkjetprinters, antennes en sensoren op flexibel polymeer of papier, is een draadloze sensor ontwikkeld. Deze sensor kan de energie opvangen en opslaan in bijvoorbeeld batterijen.

Het apparaat kan frequenties van FM-radio's tot radars, 100 MHz tot 15 GHz, aftappen. Op deze manier zijn inmiddels al honderden microwatts aan vermogen opgeslagen. Hiermee kunnen kleine elektronische apparaten zoals microprocessors en andere sensoren worden aangedreven. In de toekomst verwachten de onderzoekers dat deze techniek wordt toegepast op plekken zoals vliegvelden, waar de elektromagnetische energie volop aanwezig is.

NUwerk

Tip de redactie