'Machtswisseling onder beheerders pensioengeld'

AMSTERDAM – Syntrus Achmea, een van de grote spelers onder de pensioenbeheerders, wordt door de ene na de andere klant verlaten. Dat zorgt voor een machtsverschuiving, bericht het Financieele Dagblad vrijdag.

Syntrus dreigt in korte tijd zo’n 18 miljard euro aan beheerd vermogen te verliezen. Dat is een derde van het totale vermogen van 52 miljard euro.

Dat zou voor Syntrus, onderdeel van verzekeringsgroep Eureko, een verlies van inkomen kunnen betekenen tussen de 18 en 36 miljoen euro.

Volgens de bronnen uit de Nederlandse pensioenwereld zijn de klanten ontevreden over de dienstverlening. Syntrus wilde niet reageren tegenover het FD.

Macht

De uittocht zorgt voor een machtsverschuiving in de pensioenwereld. Het pensioenfonds voor de Detailhandel verplaatst zo’n 8 miljard euro van het Utrechtse Syntrus naar het Amerikaanse BlackRock. Dat bevestigt een woordvoerder in de krant, zonder de reden aan te stippen.

Volgens de bronnen dreigt ook het pensioenfonds voor de Landbouw te vertrekken bij Syntrus, eveneens voor een bedrag van circa 8 miljard euro. Dat fonds is nog op zoek naar een nieuwe beheerder.

Eerder stapte het pensioenfonds voor het Levensmiddelenbedrijf al over naar Kempen Capital Management.

Tip de redactie