Brussel niet verbaasd over woorden De Jager

BRUSSEL - De Europese Commissie is ''niet verbaasd'' dat minister Jan Kees de Jager van Financiën banken en andere private beleggers desnoods wil verplichten mee te betalen aan een nieuw steunplan voor Griekenland. Een ingewijde heeft dat vrijdag gezegd.

''Minister De Jager is kennelijk van gedachten is veranderd. Hij kan dat maandag toelichten aan de andere ministers van de eurogroep. Maar Nederland heeft altijd gepleit voor een substantiële bijdrage van de private sector. Het zal moeilijk zijn dat voor elkaar te krijgen op vrijwillige basis.''

De bron, die alleen op achtergrondbasis wilde praten, constateert wel dat De Jager nu afwijkt van het standpunt van de eurogroep, dat hij eerder heeft onderschreven. Dat luidde dat private steun aan Griekenland alleen vrijwillig zou moeten plaatsvinden.

Schriftelijk

De Jager heeft overigens zijn afwijkende mening ook al in de eurogroep naar voren gebracht, zegt een andere ingewijde. Die is toen ook schriftelijk vastgesteld, maar dat verslag is niet openbaar gemaakt.

Maandag vergaderen de ministers van Financiën van de eurogroep opnieuw over nieuwe steun aan Griekenland. Het is zo goed als uitgesloten dat dan al knopen worden doorgehakt.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie