Het Allernieuwste Werken

We zijn de laatste tijd doodgegooid met Het Nieuwe Werken.

De voordelen kennen we allemaal: thuis werk je geconcentreerder, je ontziet het milieu door minder te reizen en de balans tussen werk en privé is een stuk gezonder. Kortom: met Het Nieuwe Werken is alles en iedereen beter af.

Maar het gras is altijd groener bij de buren, nietwaar? Zoveel vrijheid vraagt om nóg meer vrijheid. Geen wonder dat je op je vakantieadres even bij de makelaar naar binnen gluurt.

Want wat kost zo’n Provençaals boerderijtje nou? Of wat zouden je klanten er van vinden als je hetzelfde werk vanuit Thailand deed? En hoe weinig belasting betaal je nu eigenlijk als je op Curaçao woont?

Buitenland

Het Allernieuwste Werken, zo noem ik het maar even, staat voor de deur. Over een poosje werken we zo makkelijk vanuit het buitenland als vanuit Nederland. Tijdelijk of permanent.

En mocht een teleconferentie een keer geen alternatief voor je fysieke aanwezigheid zijn, dan pak je toch gewoon een low-cost vlucht naar de afgesproken locatie? Die is nog aftrekbaar van de belasting ook.

Het klinkt als een utopie, maar voor duizenden Nederlanders is Het Allernieuwste Werken al een realiteit. Zij klappen dagelijks hun laptop open in het buitenland, ver weg of dichtbij, om gewoon voor hun Nederlandse collega’s en klanten aan de slag te gaan.

Als tekstschrijver, als consultant, als boekhouder of als webdesigner. Ook zij hadden hun twijfels, maar hebben eigenhandig hun zakenrelaties ‘heropgevoed’.

Plaatsgebonden

Het Nieuwe Werken lijkt wel zo vrij en mobiel, maar is in zekere zin plaatsgebonden. Je mag best buiten het kantoor werken, maar blijf alsjeblieft binnen Nederland. Het is al zo raar om je zo weinig op het werk te zien.

De communicatiemiddelen en de infrastructuur mogen er dan wel zijn, maar de ‘mind shift’ laat voorlopig nog op zich wachten. Eventjes maar, want dankzij de pioniers die Het Allernieuwste Werken in de praktijk brengen, wennen de thuisblijvers hier snel aan.

André Gussekloo is tekstschrijver en woont in Spanje. Door te bloggen over werken vanuit het buitenland hoopt hij andere Nederlanders hiertoe te inspireren.

NUwerk

Tip de redactie