Kenianen 'downloaden' schoon water met telefoon

Schoon water is schaars op het Keniaanse platteland. De vrouwen uit Kajiado, ten zuiden van Nairobi, zijn iedere ochtend uren kwijt aan het heen en weer slepen van zware watertonnen. In Kenia koop je nu water met je mobiele telefoon.

De Deense pompsystemenproducent Grundfos ontwikkelde LifeLink; een computergestuurde grondwaterpomp voor gebruik in afgelegen gebieden. De pomp draait op zonne-energie en zuivert het water.

Het systeem werkt met een geavanceerde 'water key' die je oplaadt via een mobiel betaalsysteem. Via je telefoon download je de betaalde 'water credits' naar de 'water key'.

LifeLink gebruikt hiervoor M-PESA, een sms-betaalservice ontwikkeld door het Keniaanse telecombedrijf Safaricom. Zo wordt schoon drinkwater via een technologische innovaties beter toegankelijk gemaakt.

Aid or Trade

Dit is de achttiende aflevering van “Aid or Trade?”, een serie over verantwoorde ondernemersinitiatieven in Afrika. Uitgangspunt: hulp is niet langer slechts een kwestie van geld overmaken of goederen verschepen, het is meer en meer een kwestie van het opzetten van duurzame bedrijven.

In elk van de 20 video's - elke week een nieuwe - komt een kansrijk of succesvol project in Afrika aan bod, veelal een samenwerking tussen partijen in de publieke en private sector.

De serie “Aid or Trade?” wordt geproduceerd door Africa Interactive en is mede mogelijk gemaakt door NCDO en FMO. Africa Interactive werkt met een groot netwerk van Afrikaanse mediaprofessionals, het camerawerk en de interviews zijn door lokale reporters uitgevoerd.

NUwerk

Tip de redactie