'Japanse diepzeemetalen luchtkasteel'

TOKIO - De recente ontdekking van grote voorraden zeldzame aardmetalen op de zeebodem voor de Japanse kust is van weinig betekenis. Dit zeggen Amerikaanse analisten.

Volgens de analisten is het veel te complex en te duur om de aardmetalen commercieel te kunnen winnen.

''De metalen liggen op 4000 tot 5000 meter diepte waar nooit commerciële winning heeft plaatsgevonden, en ook nooit zal plaatsvinden tenzij de prijzen van zeldzame aardmetalen vertienvoudigen'', aldus analist John Kaiser.

Niet realistisch

Volgens de analisten is een dergelijke prijsstijging niet realistisch. ''Zeldzame aardmetalen zijn duurder geworden, maar ze komen absoluut niet in de buurt van echt zeldzame metalen als goud'', zegt een andere analist. Winning van de metalen op land is veel goedkoper en technisch eenvoudiger en zal hierdoor leidend blijven, is de verwachting.

De hoop op een groter aanbod van zeldzame aardmetalen blijft daardoor gevestigd op China, dat meer dan 95 procent van de metalen produceert.

Naar aanleiding van een uitspraak van de Wereldhandelsorganisatie WTO heeft de Chinese staatssecretaris van Handel Zhong Shan woensdag beloofd dat China de beperkingen die het oplegt aan de export van zeldzame aardmetalen in lijn zal brengen ''met relevante wetten en WTO-regels.''

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie