Eigenaar Borssele ziet toename omzet

BORSSELE - De Elektriciteits-Produktiemaatschappij Zuid-Nederland (EPZ), eigenaar van de kerncentrale in Borssele, heeft over het afgelopen jaar een netto-omzet behaald van 291 miljoen euro, tegen 263 miljoen euro een jaar eerder.

Volgens EPZ is de toename vooral te danken aan een grotere beschikbaarheid en inzet van de kolencentrale dan het jaar ervoor, zo meldt het bedrijf in het jaarverslag.

''Het verslagjaar 2010 was voor het kernongeval 'Fukushima', toch is het 'Fukushima' dat de toekomst van onze nucleaire activiteiten mede zal bepalen'', aldus EPZ.

Lering

Volgens EPZ is het voor hen en voor andere exploitanten van kerncentrales zaak lering te trekken uit wat zich in Fukushima afspeelt. ''EPZ voert momenteel een eerste onderzoek uit van de veiligheidsvoorzieningen van de kerncentrale Borssele (KCB).'' Later komt in Europees verband nog een stresstest voor de centrales.

Het netto-resultaat van EPZ ging fors omlaag; van 46,1 miljoen in 2009 naar 19,7 miljoen euro vorig jaar. Dat kwam onder meer door een toename van het gebruik van grond- en hulpstoffen (kolen) en flink hogere afschrijvingen op de kolencentrale.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie