ECB verhoogt rente naar 1,5 procent

FRANKFURT - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft donderdag de rente in de eurozone met een kwart procentpunt verhoogd naar 1,5 procent. De ECB hoopt daarmee de inflatie in de eurolanden te temperen.

De tweede renteverhoging van de ECB dit jaar kwam niet als een verrassing. ECB-president Jean-Claude Trichet liet na de eerste verhoging in april duidelijk doorschemeren dat de rente later in het jaar verder omhoog zou gaan vanwege de oplopende inflatie.

De inflatie in de eurozone bedroeg in juni gemiddeld 2,7 procent. De ECB streeft ernaar de geldontwaarding te beperken tot maximaal 2 procent.

ECB-president Jean-Claude Trichet zei in een toelichting dat de ECB scherp blijft letten op de ontwikkeling van de inflatie in de eurozone.

Volgende renteverhoging

Trichet gebruikte in zijn toelichting dezelfde formulering als na de vorige renteverhoging in april. Daarmee leek hij te hinten op een verdere verhoging van de rente later in het jaar.

De inflatie blijft de komende maanden duidelijk hoger dan het door de ECB nagestreefde percentage van 2 procent, voorspelde Trichet.

Verder wordt er nog vooral uitgekeken naar uitspraken van Trichet over de vormgeving van nieuwe financiële steun aan Griekenland.

Wanbetaling

Onder meer Duitsland en Nederland eisen dat banken en andere investeerders ook een bijdrage leveren aan die steun. De ECB vreest echter dat de Europese financiële sector daardoor in grote problemen kan komen.

Kredietbeoordelaars hebben al gewaarschuwd dat elke verandering aan de voorwaarden van de Griekse schuldenlast wordt gezien als wanbetaling door de Grieken.

Daardoor zou de kredietwaardigheid van Griekenland zover dalen dat de ECB volgens zijn eigen regels Grieks staatspapier niet langer mag accepteren als onderpand bij leningen aan Griekse banken. Die dreigen daardoor afgesneden te raken van de financiële markten en om te vallen.

Portemonnee

De renteverhoging werkt op termijn door in de portemonnee van de inwoners van de eurolanden. Hypotheken worden duurder, terwijl spaargeld op termijn meer opbrengt.

Een verhoging van de rente door de ECB wordt over het algemeen binnen een maand doorberekend in hypotheken met een variabele rente. Hetzelfde effect is zichtbaar bij spaardeposito's met een looptijd van minder dan een jaar.

De renteverhoging wordt minder sterk en minder snel doorgerekend op spaarrekeningen waarvan het geld op elk moment kan worden opgenomen. Dat komt doordat de hogere hypotheektarieven alleen bij variabele en nieuwe hypotheken kunnen worden doorgevoerd. Daardoor lopen de inkomsten uit hypotheken slechts langzaam op, terwijl een hogere spaarrente meteen voor iedereen geldt.

Lees meer over:
ecb

NUwerk

Tip de redactie