Bouwbedrijven boren nieuwe sectoren aan

AMSTERDAM – Europese bouwbedrijven ontplooien steeds vaker andere activiteiten. Zo proberen ze het afnemende aantal bouwopdrachten te compenseren.

Dat blijkt donderdag uit een rapport van Deloitte. Bouwconcerns bieden bijvoorbeeld diensten aan in de energie- en transportsector of op het gebied van waterzuivering.

Onder de 50 grootste bouwondernemingen van Europa zijn er negen die vorig jaar minder dan 60 procent van hun omzet met opdrachten in de bouw behaalden. “Bedrijven kijken al langer over de grens voor opdrachten. Nieuw is dat veel bouwers zich nu ook steeds meer op alternatieve sectoren richten,” aldus partner Jurrien Veldhuizen van de accountantsorganisatie.

Winstgevendheid

Bedrijven die zich met succes in nieuwe sectoren begeven, worden beloond met een toenemende winstgevendheid. Op traditionele bouwprojecten wordt een winstmarge van 3,7 procent van de omzet behaald, terwijl de gemiddelde winstmarge op projecten in nieuwe sectoren 13,3 procent bedraagt.

De grote Nederlandse bedrijven zijn volgens Deloitte nog niet overstag. Zij houden zich nog vooral bezig met hun primaire werkzaamheden en zijn mondjesmaat actief in andere, lucratievere sectoren.

“Met het oog op het langetermijnsucces van de Nederlandse bouwsector is dat wat ons betreft absoluut een aandachtspunt”, aldus Veldhuizen. “Zeker gezien de huidige vooruitzichten voor de komende jaren.”

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie