Tijd voor jezelf, gebruik je intuïtie

Bij veel ondernemingen is de zomertijd ook komkommertijd. Leveranciers zijn dicht of draaien op halve kracht, (potentiële) klanten gaan op vakantie en binnen de eigen onderneming doe je met twee vingers in de neus hetgeen waar normaal drie mensen voor staan.

Tijd over dus ... en die souperen we nogal eens op door wat onzinnige klusjes te gaan doen of door wat zaken van thuis waarop actie ondernomen moet worden, nog maar eens in de tas te steken. De tijd gaat, als je weinig te doen hebt, immers heel traag.

Maar wat nu als je die tijd met iets heel zinvols kunt vullen en er jezelf direct en je baas indirect een plezier mee doet? Daar kan immers niemand op tegen zijn.

Waar het om gaat is de tijd te nemen voor jezelf, waar je voor gaat en waar niet voor. Past datgene bij je wat je nu doet (en ja, dat kan ook een baan zijn waarin je niet lekker in je vel zit).

Gewetensvragen

Omdat het vragen zijn die heel dicht bij jezelf komen, vinden we het maar moeilijk om deze onszelf voor te leggen en eerlijk te beantwoorden, dus gaan we gemakkelijker over tot de orde van de dag. Maar met zeeën van (komkommer)tijd, heb je dus de ruimte om eens wat gewetensvragen te beantwoorden.

Vragen en bijbehorende antwoorden die puur voor jezelf zijn, niemand ziet of hoort hiervan. Er is dus ook geen enkele reden oneerlijk naar jezelf te zijn of wat zaken voor de lieve vrede weg te laten.

Lijsten

Begin met voor jezelf twee lijsten te maken en je zet erboven 'heel graag' en 'liever niet'. Vul deze lijsten nu in met alles wat in je opkomt. Uitgangspunt moet zijn dat wat je graag doet, je vrolijk maakt en energie geeft.

Wat je liever niet doet, kost daarentegen energie en/of voelt als noodzakelijk (bijvoorbeeld werk dat je niet leuk vindt of saai vrijwilligerswerk dat echter naar de omgeving goed overkomt).

Pak de gemaakte lijst en ga nu stap voor stap aan de slag. Eerst zaken die je graag doet zoals de reis plannen, je huis een opfrisbeurt geven, die vriendin helpen met haar klussen etc.

Langzaam maar zeker ga je bepaalde zaken ook niet meer doen, zaken die energie kosten. Dat voelt vaak aan als een gevecht. Waarom zou je het vrijwilligerswerk doen als je het alleen voor de buitenwereld doet, maar er zelf geen bevrediging uit haalt. Zoek de oplossing in iets anders.

Energie

Langzaam maar zeker kom je bij de dingen die je leuk vindt, waar je goed in bent (of kunt worden) en welke je energie geven. Loop als het ware tegen je eigen talenten aan en neem besluiten over wat je definitief wel en definitief niet (meer) doet. Laat je financiën hierbuiten, dat komt vanzelf.

En dan komt het erop aan dat je op je intuïtie durft te vertrouwen. Wat vervolgens kan leiden tot nieuwe inzichten en het oude vertrouwde loslaten (met alle onzekerheden van dien). Je zult zien dat zaken zich als vanzelfsprekend ontvouwen.

Risico

Neem je daar een risico mee? Absoluut, want je laat je zekerheden los. Misschien wel die baan of de vereniging en misschien gaat het wel om mensen. Zolang je echter gelooft in het pad wat je volgt kom je er vervolgens beter uit.

In dezelfde baan sta je sterker dan ooit of je komt tot de conclusie dat dit het niet is en neemt een bijbehorend besluit (wat uiteindelijk ook voor beide beter is).

En als je het wel druk hebt tijdens de zomermaanden, is het nog steeds een zinvol traject om te doorlopen … maar dan in je eigen tijd. Heel concreet, soms wat radicaal, maar zeker intuïtief.

Helma van Wanrooij en Eelkje Oldenburger zijn eigenaar van Janus Kizuna en oprichters van Stichting Legatio. Zij herstructureren bedrijven en bieden persoonlijke begeleiding aan ondernemers en particulieren. De organisaties zijn ook terug te vinden op Twitter.

Tip de redactie