China belooft schulden op te ruimen

AMSTERDAM – China gaat de schulden bij lokale overheden ter waarde van honderden miljarden euro’s opruimen. Dit belooft de Chinese overheid woensdag, zo bericht persbureau Reuters.

De regering is bezorgd dat faillissementen van die lokale overheden de economie van het land kunnen ontregelen. Bovendien lopen de Chinese staatsbanken een enorm risico door de leningen.

De Chinese overheid is van plan om een mechanisme in te stellen om ‘slechte’ leningen op te ruimen en om de fondsen van de lokale overheden in lijn te brengen. Verder herhaalde de regering het voornemen dat lokale overheden geen garanties meer mogen geven op leningen.

De topman van de op een na grootste hypotheekbank van China, China Construction Bank, noemt de schulden een groot probleem, maar de risico’s voor zijn eigen bank vallen naar eigen zeggen mee. “Wij kiezen gewoon de goede projecten en goede bedrijven”, aldus Guo Shuqing.

Dinsdag meldde kredietbeoordelaar Moody’s dat de eerder geschatte schuld van de lokale Chinese overheden nog veel groter was. Chinese autoriteiten rapporteerden een schuld van 10,7 biljoen yuan (1,15 biljoen euro). Volgens Moody’s moet hier nog 3,5 biljoen yuan (400 miljard euro) bij worden opgeteld.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie