'Winstmarges providers schandalig'

BRUSSEL - De winstmarges van telecombedrijven bij grensoverschrijdend mobiel telefoon- en internetverkeer zijn ''schandalig''.

Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) heeft dat woensdag gezegd bij de presentatie van maatregelen die tot lagere prijzen voor de consumenten moeten leiden. Kroes wil meer concurrentie op de markt, waardoor het probleem van de hoge roamingtarieven ''bij de wortel wordt aangepakt''.

Kroes wil dat consumenten in het buitenland tijdelijk een andere provider kunnen nemen, met behoud van het nationale gsm-nummer. Bij het overschrijden van de grens schakelt de telefoon dan automatisch op die nieuwe provider over.

Maximumprijzen

De door Brussel opgelegde maximumprijzen voor mobiel bellen wil zij in 3 jaar afbouwen van 35 cent nu naar 24 cent in 2014. Mobiel internetten, waarvoor nu vaak 2 euro per megabyte wordt gerekend, mag vanaf volgend jaar juli maximaal 90 cent per megabyte kosten, en in 2014 nog maar 50 cent per megabyte.

Uiteindelijk doel is volgens Kroes dat vanaf 2015 de kostenverschillen tussen binnenlands en grensoverschrijdend mobiel telefoon- en internetverkeer helemaal verdwijnen.

Concurrentie

Kroes hekelde het gebrek aan concurrentie. ''De markt functioneert niet.'' De telecombedrijven kiezen allemaal voor de maximaal door de EU toegestane tarieven.

Kroes wil daar wat aan doen door de toegang tot de markt voor 'alternatieve' aanbieders makkelijker te maken. Dat zijn aanbieders die geen eigen netwerk onderhouden. De reguliere aanbieders moeten hun toegang geven tot hun netwerken.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie