Bedrijf werkt aan toekomst laserwapens

AMSTERDAM - Het Amerikaanse bedrijf TeraDiode werkt aan een nieuw soort laser die vele malen krachtiger is dan zijn voorgangers. Hierdoor komt militair gebruik van lasers steeds dichterbij.

TeraDiode werkt op dit moment aan lasers die werken op elektrische basis in plaats van een chemische. Het bedrijf is in staat meerdere laserstralen tot één krachtige straal te combineren. De laser zou veel meer kunnen dan huidige lasers.

TeraDiode, ooit onderdeel van het Massachusetts Institute of Technology (MIT), kreeg in 2009 vier miljoen dollar aan investeringen om de laser te maken. Daarnaast kreeg het bedrijf namens de Amerikaanse regering van de Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) nog eens drie miljoen dollar.

Toepassingen

Het Amerikaanse leger heeft al eerder lasers gebruikt, maar dit gebeurde op zeer kleine schaal. De laser van TeraDiode zou echter eenvoudig te implementeren zijn in voertuigen als tanks en straaljagers. Het systeem kan inkomende raketten onderscheppen, een voertuig beschadigen of een voertuig verlichten, zodat het zijn positie weggeeft.

Binnen drie tot vijf jaar zouden de eerste toepassingen van de laser beschikbaar moeten zijn.

Lees meer over:
Tip de redactie