IMF en EU verdienen miljarden aan Ierse steun

AMSTERDAM – Het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Europese Unie (EU) en de Europese Centrale Bank (ECB) verdienen 9 miljard euro aan de Ierse steun. Dit blijkt uit een rapport van de Ierse overheid waar Britse media woensdag over schrijven.

Omgerekend betalen Ieren 2000 euro per persoon. Het bedrag is nog maar een schatting op basis van de rente die Ierland nu moet betalen. Als de rente omhoog gaat, kan het bedrag richting de 10 miljard euro gaan.

Ierland heeft 85 miljard euro aan steun toegezegd gekregen van onder andere de EU. Het noodlijdende land heeft inmiddels twee betalingen ontvangen van 5 miljard en 3 miljard euro. Op deze leningen betaalt Ierland respectievelijk 5,5 en 6,4 procent rente.

Hoewel het IMF, de EU en de ECB miljarden verdienen aan de leningen is dit nog altijd lager dan wat Ierland zou moeten betalen op de normale kapitaalmarkten.

Voorwaarden

“Dit is geen liefdadigheid , het is een echte lening om ons op gang te helpen”, verklaart de Ierse minister van Financiën, Michael Noonan, tegenover The Guardian. Noonan vindt de rente die de EU en IMF ontvangen te hoog.

Noonan probeert de voorwaarden voor de leningen te versoepelen, maar dit gaat moeilijk. Sommige landen zoals Spanje en Italië dragen bij aan de Ierse steun, maar moeten zelf ook lenen tegen rentes van ongeveer 5 procent.

Eurocrisis dossier

Lees meer over:
Tip de redactie