Bedrijven samen met Europol tegen hackers

AMSTERDAM - De Europese politieorganisatie Europol en een aantal bedrijven zoals computerbeveiliger McAfee hebben een nieuwe organisatie opgericht in de strijd tegen cybercrime. Dit meldde Europol dinsdag.

De International Cyber Security Protection Alliance (ICSPA) moet de samenwerking tussen het bedrijfsleven en Europol verbeteren en zo de opsporing van hackers coördineren. Verder moet de nieuwe organisatie Europese bedrijven en organisaties ondersteunen om een veiligere internetomgeving te creëren.

Ook moet de samenwerking ervoor zorgen dat de training tot cyberagent wordt geharmoniseerd. De nieuwe organisatie gaat zich niet alleen concentreren op Europa, maar richt zich ook op cybercriminelen buiten de EU.

Rob Wainwright, directeur van Europol, verklaart dat de samenwerking een “echte impact moet gaan hebben op het ongekende niveau van cybercriminaliteit dat significante schade veroorzaakt bij het bedrijfsleven en bij de maatschappij”.

Financiering

Volgens de ICSPA zorgt de nieuwe organisatie ervoor dat er meer financiering beschikbaar komt om hackers aan te pakken. De organisatie wordt vooral door het bedrijfsleven gesponsord.

Vooralsnog lijkt de organisatie vooral een Britse project. Het hoofdkantoor komt in Londen en de Britse regering was de eerste die een geldinjectie deed. De Britse premier Cameron maakte dinsdag bekend 650 miljoen pond (720 miljoen euro).

Door de samenwerking wordt opsporingsautoriteit Europol verbonden met bedrijven en organisaties zoals Trend Micro en Visa Europe. Grote afwezigen zijn Symantec en Kaspersky.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie