Ierland behaalt doelen voor steun EU en IMF

AMSTERDAM - De instellingen die Ierland financiële steun hebben geboden, erkennen dat Ierland de aan de steun verbonden doelen heeft behaald.

Toch staan het land strengere bezuinigingsmaatregelen te wachten, meldt staatssecretaris van Financiën Brian Hayes woensdag.

Het bericht van Hayes komt op het moment dat de drie geldschieters, het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Europese Unie (EU) en de Europese Centrale Bank (ECB), naar Dublin terugkeren voor hun beoordeling van de financiële steun ter waarde van 67,5 miljard euro die eenmaal per kwartaal plaatsvindt.

De EU en het IMF "zijn akkoord" met het behalen van de gestelde doelen door Ierland, zegt Hayes tegen de Ierse radiozender RTE Radio. Iers minister van Financiën Michael Noonan vertelde het Ierse parlement dinsdag dat de bezuinigingsmaatregelen, die hij voor 2012 plant, "op zijn minst" 3,6 miljard euro zullen bedragen en kunnen oplopen tot 4 miljard euro.

Ierland zag zich in november 2010 gedwongen tot het zoeken van financiële steun van de drie eerder genoemde instellingen, omdat de markten financiering weigerden.

Eurocrisis dossier

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie