'Meer bezichtigingen door belastingverlaging'

DEN HAAG - De beperking van de overdrachtsbelasting lijkt zijn vruchten af te werpen op de woningmarkt.

Het aantal bezichtigingen is sinds de invoering eind vorige week tussen 10 en 25 procent gestegen, meldde makelaarsorganisatie VBO Makelaar woensdag.

Volgens de makelaars kijken potentiële huizenkopers vooral in de prijsklasse van 250.000 tot 400.000 euro. ''De starters en doorstarters zijn weer in beweging, zo lijkt het'', aldus VBO.

''De meeste beweging zit in de groep van doorstarters, mensen die een koopwoning bezitten en voor het eerst overstappen naar een tweede huis'', aldus directeur Hans van der Ploeg. De makelaars verwachten dat de maatregel niet zal leiden tot prijsstijgingen.

Veranderd

Ook Makelaarsland meldde dat het negatieve beeld van de woningmarkt de afgelopen zes dagen spectaculair is veranderd. Het aantal aanvragen voor een bezichtiging is sinds de verlaging van de overdrachtsbelasting voor het eerst gestegen ten opzichte van vorig jaar.

Het aantal bezichtigingen is sinds de invoering van de maatregel met ruim 10.000 boven het niveau van vorig jaar, een stijging van 10 procent. Volgens Makelaarsland is het aantal verkochte woningen de afgelopen dagen zelfs weer terug op het niveau van vorig jaar.

Stijgen

''Wij verwachten dat de aantallen verder zullen stijgen de komende weken'', zei directeur Jeroen Stoop. ''De meeste potentiële kopers zijn nu nog in de bezichtigings- en onderhandelingsfase.''

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) liet weten dat er sprake is van dynamiek op de huizenmarkt. ''Mensen die bezig waren met het kopen van een huis, maar daar toch van afzagen, stappen weer in'', aldus een woordvoerder.

De NVM presenteert donderdag haar tweedekwartaalcijfers en geeft zijn verwachtingen over het derde kwartaal.

Tip de redactie