Ouderenbond ANBO peilt leden over pensioenen

UTRECHT - Na FNV Bondgenoten heeft ook FNV-bond ANBO besloten om het pensioenakkoord in een referendum aan de leden voor te leggen. De ongeveer 200.000 leden kunnen eind augustus hun stem uitbrengen, meldde de seniorenbond dinsdag.

Vakcentrale FNV zei maandag af te zien van een centraal referendum. Elke bond kan nu op zijn eigen manier een achterbanraadpleging houden. Op 12 september besluit de federatieraad definitief of de vakcentrale de handtekening zet onder het pensioenakkoord.

ANBO legt het pensioenakkoord met een positief advies voor aan de leden. Vorig jaar was dat nog anders. In het referendum dat de FNV toen hield onder de leden, over het pensioenakkoord op hoofdlijnen van juni vorig jaar, legde ANBO de plannen met een negatief advies voor aan de leden.

De kritiekpunten die de ouderenbond destijds had, zijn inmiddels van tafel. ANBO-directeur Liane den Haan noemt het akkoord ''gunstig voor de koopkracht van gepensioneerden en het schuift geen rekeningen door naar jongere generaties''.

Negatief advies

ANBO is de op twee na grootste FNV-bond. De grootste vakbond, Bondgenoten, legt het akkoord met een negatief advies voor aan de leden. De tweede bond, Abvakabo, is vooralsnog niet van plan een referendum te houden.

De vakbond wil het akkoord alleen aan de achterban voorleggen als er een paar wijzigingen in worden opgenomen. In de huidige plannen worden de risico’s te veel bij de werknemers gelegd, vindt het bestuur van Abvakabo.

Lees meer over:
Tip de redactie