Doe eens iets gratis

Bijna dagelijks krijg ik een e-mail in mijn inbox: of ik van een gratis dienst of product gebruik wil maken.

Omdat ik nou eenmaal van aanbiedingen hou, zeker als ze gratis zijn, kijk ik bijna altijd even wat er aangeboden wordt.

Om daarna teleurgesteld het mailtje te verwijderen en vervolgens te gaan zitten balen, want ik ben er weer ingetrapt; ik heb mijn tijd vergooid met het lezen van een onzinmail.

Een GRATIS boek bij een opleiding van 3 jaar vind ik niet echt interessant. Een GRATIS pak laminaat bij 25 betaalde pakken ook niet. En de eerste twee maanden GRATIS bellen bij een overprijsd contract van twee jaar al helemáál niet…

Is het nou zo moeilijk, dat GRATIS? Het antwoord is nee. Steeds meer ondernemers ontdekken de voordelen van het aanbieden van GRATIS.

Investering

Een dame die succesvol is in het maken van de koppeling ZZP en Social Media in zogenaamde BLT seminars, biedt aan om gratis op een congres te komen vertellen waarom de Wereld der Sociale Media zo bijzonder is. Geïnteresseerd publiek gegarandeerd, gratis en voor niets.

Mijn functie als NUzakelijk-blogger zorgt ook voor de nodige aanbiedingen: zo ben ik, op basis van mijn trainingsaanbod binnen de communicatie, social media én mijn blogs hierover, geselecteerd om gratis deel te nemen aan een Platform Klantgericht Ondernemen.

Om te kijken hoe dit is, om gratis te leren. Ik kan aan seminars en trainingen deelnemen en nieuwe mensen ontmoeten. Heerlijk!

Workshop

Zelf gaf ik onlangs in samenwerking met een Post HBO-opleiding een gratis workshop over Social Media. Daar kwamen allerlei deelnemers op af: studenten van de opleiding, geïnteresseerden in de opleiding maar ook mensen die gewoon een gratis workshop wilden volgen.

Het gevolg was een groep die met een positief gevoel over de opleiding weer naar buiten stapte: ze hadden immers iets gratis gekregen. No strings attached. Tot ooit weer ziens!

Gekke Henkie

Ik ben mij in de context van GRATIS wel bewust van het “Gekke Henkie Complex”, door schade en schande werd ik wijs. Ook ík heb wel eens, voor een minder breed bedeelde organisatie, een gratis training gegeven.

Ondanks het feit dat ik aangaf dat dit een investering van mijn kant was en dat ik een ondernemer ben, waren zij teleurgesteld dat ik niet ál mijn diensten gratis wilde leveren. We hadden immers zo’n goede band?

Pas dus op dat je niet transformeert tot “die ondernemer die gratis komt vertellen en ook nog van alles extra doet voor niks”. Want dan ben je, inderdaad, Gekke Henkie. Met alle gevolgen van dien.

Break Even Point

Waar bereik je als ondernemer je “Break Even Point” wanneer je gratis en vooral zonder eisen diensten gaat leveren? Hoe ben je zeker dat jouw investeringen meer opleveren dan dat ze kosten?

Mijn advies is: doe eens iets gratis, en communiceer dat dit een investering is van jouw kant. Laat weten wat een afnemer hier aan kan hebben, maar ook wat jij eruit wilt halen. Zo blijft de markt op de hoogte van jouw aanbod en jij verbreedt je netwerk.

Wat doe jij gratis? #Ikhoorhetgraag!

Sanne Nuij van Arnhem is eigenaar van Plan T en geeft trainingen over leerstijlen, ontwikkeling en communicatie. Ook is zij ontwikkelaar van de training/ methodiek “Leuk! Veranderen”. Volg Sanne via twitter.com/SanneNvA

NUwerk

Tip de redactie