NMa pakt energie-vergelijkingssites aan

DEN HAAG - Lang niet alle websites die zich voordoen als vergelijkingssite voor energietarieven, zijn onafhankelijk, al presenteren ze zich wel zo. Dat constateert mededingingsautoriteit NMa na onderzoek.

Volgens de NMa zijn sommige 'vergelijkingssites' verbonden met een beperkt aantal leveranciers.

''Wij vinden dat deze websites hier een vermelding over moeten opnemen en zich niet langer mogen voordoen als neutrale prijsvergelijkers, want dat zijn ze niet'', aldus bestuurslid Jaap de Keijzer. De NMa wijst erop dat consumenten steeds vaker gebruikmaken van websites die tarieven en voorwaarden voor energiecontracten vergelijken.

Onvoldoende

Het NMa-onderzoek noemt twee slecht scorende sites expliciet: "De wervingskanalen Allesoverbesparen.nl en Besparen-kan.nl scoren onvoldoende, omdat zij alleen over de leverancier(s) waarvoor ze werven uitgebreidere informatie verstrekken."

Die sites geven daarnaast verkeerde tarieven. "In sommige gevallen worden voor de vergelijking zelfs niet bestaande producten gebruikt", aldus het onderzoek. 

Ook Energievergelijken.nl scoort volgens de NMa onvoldoende wat betreft onafhankelijkheid. De eigenaar van die site staat op de loonlijst van energieleverancier Greenchoice, en de website wordt deels door Greenchoice gefinancierd.

De NMa heeft Allesoverbesparen.nl en Besparen-kan.nl gevraagd de tekst op hun website aan te passen, maar tot dusverre zonder gehoor. Energievergelijken.nl heeft inmiddels melding gemaakt van de betaalde relatie met Greenchoice.

Overstappen

De sites die wel objectief zijn, zijn volgens de NMa een goed instrument voor consumenten die willen overstappen. ''Bovendien zijn de beste actiekortingen vaak op deze websites te vinden.''

De toezichthouder onderzocht de kwaliteit van de websites van oktober vorig jaar tot en met juni van dit jaar met behulp van mysteryshoppers.

Op de site Consuwijzer staan vergelijkingssites die wel deugen.

Tip de redactie