Bondgenoten fluit Jongerius terug naar leden

AMSTERDAM - Meer dan 100 leden van FNV Bondgenoten hebben maandag voor het hoofdkantoor van de vakcentrale in Amsterdam gedemonstreerd tegen het pensioenakkoord.

De demonstranten vinden dat FNV-voorzitter Agnes Jongerius met het sluiten van het akkoord te veel is afgedwaald van haar achterban. Zij overhandigden haar een gouden TomTom ''om de weg naar de leden terug te vinden''.

Jongerius nam het symbolische cadeau in ontvangst, hoewel zij benadrukte dat zij het navigatiesysteem helemaal niet nodig heeft.

Achterban

''Ik weet waar ik heen ga'', aldus Jongerius. Verder zei de vakbondsvoorzitter dat zij de mening van haar achterban wel degelijk van belang vindt; zij wil dat de leden zich in een referendum uitspreken over het akkoord.

De demonstranten lieten nogmaals weten dat zij vinden dat het mogelijk moet zijn voor mensen met zware beroepen om op 65-jarige leeftijd te stoppen met werken, zonder daarvoor koopkracht in te leveren.''Doorwerken tot 67 kan echt niet als je schoonmaakster bent", aldus een van de demonstranten.

Referendum

Vakcentrale FNV gaat het pensioenakkoord niet via een FNV-breed referendum uitschrijven aan de leden. Dat hebben de bestuurders van de FNV-bonden maandag samen met het bestuur van de vakcentrale besloten in de FNV-federatieraad.

Het besluit maakt dat nu elke FNV-bond zijn eigen ledenraadpleging gaat doen. De federatieraad neemt op 12 september een uiteindelijk besluit over het principeakkoord.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie