'Lease-auto vaak slecht verzekerd in buitenland'

AMSTERDAM - Leaserijders moeten voor hun vakantie goed controleren of hun verzekering vervangend vervoer in het buitenland voldoende dekt. Zij blijken namelijk vaak niet zo goed verzekerd als andere automobilisten, zo waarschuwt Vereniging Auto Van De Zaak.

Volgens schattingen van de vereniging gaat driekwart van de leaserijders met hun lease-auto op vakantie naar het buitenland, maar ontbreekt het vaak aan een goede regeling voor vervangend vervoer bij pechgevallen.

"Driekwart van de leaserijders is niet zo verzekerd als bij de gemiddelde autoverzekering van bijvoorbeeld de ANWB het geval is", zegt woordvoerder Martin Huisman. In Nederland rijden naar schatting 1,2 miljoen lease-auto's of auto's van de zaak rond.

Mager

Om die auto's goedkoper aan te kunnen bieden beknibbelen veel leasemaatschappijen op de verzekering, stelt Huisman. "Dit resulteert in een hele magere vorm van dienstverlening bij pech in het buitenland."

De vereniging zegt de problemen nog niet op grote schaal te hebben geïnventariseerd, "maar we verwachten een hoop ellende op basis van de soms karige voorwaarden".

Mensen met pech kunnen volgens hem extra overlast ondervinden doordat zij bijvoorbeeld dagen lang moeten wachten op een nieuw onderdeel, maar geen recht hebben op vervangend vervoer.

Onduidelijk

Huisman stelt dat ook de werknemersregelingen vaak aan duidelijkheid te wensen over laten. "Je moet dan in overleg met je baas bekijken of je in het buitenland voldoende verzekerd bent, en niet in een twee sterren-hotel terecht komt."

Verzekeringen voor aanvullende hulp in het buitenland kunnen volgens de vereniging het beste via de werkgever worden geregeld, want dan kost dit "een fractie" vergeleken met een aparte pechhulpverzekering.

Tip de redactie