'Delen draadloze bandbreedte niet nodig'

AMSTERDAM - Uitvinder en ondernemer Steve Perlman claimt de technologie te hebben waardoor de snelheid van draadloze netwerken niet meer gedeeld hoeft te worden onder de gebruikers.

Het nieuwe communicatiesysteem heet 'distributed-input-distributed-output' (DIDO). De uitvinder claimt dat elke gebruiker de volledige bandbreedte van het netwerk tot zijn beschikking krijgt. Bij reguliere draadloze netwerken wordt dit signaal gedeeld.

Hoe het systeem precies werkt, is nog niet bekend, maar de ondernemer heeft al patenten ingediend voor de techniek. Perlman stelt dat DIDO naast de snelheid ook andere voordelen heeft. Zo zouden de zendmasten zo klein als een router kunnen zijn en de signalen zouden door grote blokkades heen kunnen, zoals gebouwen.

Overbodig

Ook zou de draadloze technologie een bereik van bijna vijftig kilometer hebben. Perlman stelt dat zijn technologie goedkoper is dan de 'ingewanden' van een mobiele telefoon, waardoor mobiele verbindingen overbodig zouden worden.

Perlman heeft de nodige ervaring met communicatienetwerken; hij richtte eerder OnLive op, een game-platform waar consumenten games op aanvraag kunnen spelen via streaming-technologie. De ondernemer was tien jaar lang bezig met de ontwikkeling van DIDO.

Vraagtekens

Professoren door heel Amerika plaatsen echter vraagtekens bij de technologie die Perlman beschrijft. Zij trekken vooral twijfels bij het verre bereik en het delen van de signalen zonder dat de bandbreedte vermindert. Aan de andere kant hebben de wetenschappers niet kunnen aantonen dat het systeem niet zou kunnen werken.

Tip de redactie