'Grieks schuldenplan betekent faillissement'

LONDEN - Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) vindt dat Griekenland in feite failliet gaat als het Franse plan om aflopende obligatieleningen om te zetten in nieuwe wordt uitgevoerd.

Het Franse plan behelst onder meer dat tenminste 70 procent van de opbrengst van de obligatieleningen die tussen nu en juni 2014 aflopen in Griekse staatsobligaties met een looptijd van 30 jaar wordt gestoken.

In ruil daarvoor moet Griekenland staatsobligaties kopen van een of meer landen die het hoogste kredietoordeel (AAA) hebben.

Tweede optie

Een tweede optie in het plan is dat Franse banken en verzekeraars minimaal 90 procent van de opbrengst uit aflopende leningen steken in nieuwe vijfjarige Griekse obligaties.

''Beide opties betekenen onder onze criteria dat Griekenland in gebreke blijft'', aldus S&P, dat het oordeel over de kredietwaardigheid van het land verlaagde van 'B' naar 'CCC'.

Het is nog niet zeker of de Griekse schulden op deze manier geherstructureerd worden, maar S&P verwacht dat het Franse plan de meeste kans van slagen heeft. Volgens de definitie van de kredietbeoordelaar is er sprake van een faillissement als de schulden geklassificeerd worden als 'CCC' en als investeerders daarbij minder geld terugkrijgen dan aanvankelijk afgesproken.

Omdat de schulden relatief weinig waard zijn, verwacht S&P dat investeerders nog lange tijd vast zullen zitten aan de nieuw uit te geven obligaties. Uitgevers van dit soort probleemschulden kunnen zelden voor dit soort lange termijn geld lenen, merkt de beoordelaar ten slotte op.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie