Grote hoeveelheid zeldzame aardmetalen op zeebodem

TOKIO - Op de bodem van de Stille Oceaan zijn in sliblagen grote hoeveelheden zeldzame aardmetalen aangetroffen. De metalen zijn onmisbaar bij het maken van hightechapparaten. 

Volgens Japanse onderzoekers kunnen de metalen makkelijk worden gewonnen, zo maakten zij maandag bekend.

''In de sliblagen zit een hoge concentratie zeldzame aardmetalen. Slechts een vierkante kilometer is genoeg om in een vijfde van de huidige wereldwijde consumptie te voorzien'', zei een van de wetenschappers.

Yttrium

De onderzoekers vonden de metalen in het slib op dieptes van tussen de 3500 en 6000 meter, op 78 verschillende locaties. Een derde van die locaties herbergt grote hoeveelheden van de metalen, inclusief yttrium. In totaal zou er 80 tot 100 miljard ton te winnen zijn.

Op dit moment bestaat de wereldwijde reserve volgens het Amerikaanse Geological Survey slechts uit 110 miljoen ton dat voornamelijk in China, Rusland, andere voormalige Sovjetstaten en de VS wordt gewonnen.

Batterijen

De afgelopen jaren neemt de jacht op de zeldzame metalen een vlucht. De metalen zijn nodig bij de productie van geavanceerde elektronica, magneten en batterijen. China, dat goed is voor 97 procent van de voorraden van het spul, brengt het maar mondjesmaat op de markt, wat de prijzen opdrijft.

Japan, dat goed is voor een derde van de wereldwijde vraag, heeft daar flink last van. Het land was dan ook naarstig op zoek naar andere bronnen, vooral van de zware metalen en die blijken nu volop in de oceaan te zitten.

Het is nog niet bekend wanneer de nieuw ontdekte bodemschatten gewonnen kunnen worden.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie