ZWOLLE - Een registeraccountant van PricewaterhouseCoopers (PwC) is voor de tuchtrechter gedaagd vanwege zijn rol in de beleggingsfraude van Bernard Madoff.

Bij een betere controle had de accountant de zwendel moeten ontdekken, voerden beleggers vrijdag aan tijdens een zitting van de Accountantskamer in Zwolle.

De gedaagde was de controlerend accountant van het in Nederland gevestigde fonds Fairfield Sentry, dat voor 700 Europese beleggers geld bij Madoff onderbracht. Madoff werd in 2009 in New York opgepakt en voor zijn piramidespel veroordeeld tot 150 jaar cel.

De aangeklaagde accountant zou de risico's hebben onderschat. Dan gaat het onder meer om de vermenging van functies binnen het bedrijf van Madoff en de centrale rol van Madoff en zijn familieleden in elke tak van diens bedrijf.

Telefoontje

Een telefoontje naar de banken waar Madoff effectenrekeningen zei te hebben, had kunnen blootleggen dat de activa van Fairfield Sentry niet bestonden, aldus de advocaat van de beleggers. Ook de beloofde rendementen waren te mooi om waar te zijn, zei hij.

"Er is geen enkele grond voor de aanklacht", verklaart een woordvoerder van PwC tegenover NUzakelijk.nl. Volgens hem zijn de controles adequaat uitgevoerd voor die tijd.

Derde partij

De voorlichter benadrukt dat de fraude zeer geraffineerd was uitgevoerd. Verder hamert hij op het feit dat de fraude werd gepleegd bij een derde partij, namelijk het fonds van Madoff. "Onze klant is Fairfield en niet Madoff."

Beleggersvereniging Deminor, die de beleggers vertegenwoordigt, hoopt bij een gelijk naar de civiele rechter te kunnen stappen voor een schadevergoeding van ongeveer 200 miljoen dollar. De Accountantskamer verwacht over circa vier maanden uitspraak te doen.