ESSEN - De geplande verkoop van de Duitse scheepswerf Blohm + Voss in Hamburg aan de Arabische scheepsbouwer Abu Dhabi Mar gaat niet door. Dat maakte het moederconcern ThyssenKrupp vrijdag bekend.

Abu Dhabi Mar zou de civiele scheepsbouwactiviteiten van Blohm + Voss overnemen en een samenwerkingsverband aangaan op het gebied van oorlogsschepen. ThyssenKrupp en Abu Dhabi Mar werden het vorig jaar eens over de transactie.

Blohm + Voss bouwt onder meer grote luxejachten en voert herstelwerkzaamheden aan schepen uit. Ook bouwt de werf samen met dochterbedrijf Howaldtswerke-Deutsche Werft (HDW) in Kiel oorlogsschepen.

Cruiseschepen

Abu Dhabi Mar neemt wel de civiele scheepsbouwactiviteiten van HDW Gaarden over van ThyssenKrupp. Hier worden vooral container- en cruiseschepen gebouwd. ThyssenKrupp liet weten op zoek te gaan naar andere kopers voor de civiele scheepsbouwactiviteiten van Blohm + Voss.

Volgens ThyssenKrupp liep de verkoop vast omdat de ''commerciële prikkels'' voor de transactie zijn afgezwakt. Ook de politieke onrust in het Midden-Oosten speelde een rol, aldus het Duitse staal- en industrieconcern.

Verliezen

ThyssenKrupp wil zich terugtrekken uit de civiele scheepsbouw na de afgelopen jaren forse verliezen te hebben geleden op deze activiteiten. De Duitse scheepsbouw kampt met sterk afgenomen orders en felle concurrentie vanuit Azië, vooral uit China en Zuid-Korea.

Het concern wil zich focussen op de bouw van oorlogsschepen, zoals fregatten en duikboten. ThyssenKrupp maakte vrijdag nog bekend dat de Turkse marine zes duikboten koopt ter waarde van 2 miljard euro.