ZOETERMEER - De groei van de productieomvang in de Nederlandse industrie is in juni gedaald naar het laagste niveau sinds november 2009. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi), die de index elke maand samenstelt.

De Nevi-inkoopmanagersindex kwam uit op 52,1 tegen een stand van 55,1 in mei. De stand van juni duidt nog wel op een groei van de productieomvang, die al 24 maanden ononderbroken aanhoudt. Een stand van boven de 50 wijst op groei, daaronder op krimp.

Volgens de Nevi daalde het aantal nieuwe orders in de industrie voor het eerst in 9 maanden. Maar door een verdere groei van de buitenlandse orders kon de geringere binnenlandse vraag enigszins worden opgevangen, aldus de Nevi.

Verder namen de levertijden van toeleveranciers in juni aanzienlijk toe, aldus de Nevi. Volgens de vereniging duidt dit erop dat toeleveranciers moeite hadden om van een aantal materialen voldoende in te kopen.

Volgens hoogleraar inkoopmanagement Arjan van Weele van de Nevi is het niet vreemd dat de productiegroei afvlakt na 2 jaar van onafgebroken expansie. ''Volstrekt logisch en voorspelbaar dat de groei afneemt. Ik verwacht dat we in een meer genormaliseerde situatie zullen terechtkomen.''