AMSTERDAM – Zo’n 85 bedrijven hebben al belangstelling getoond voor het adopteren van een dier van Diergaarde Blijdorp.

De dierentuin biedt dieren ter adoptie aan om het financiële gat te dichten dat ontstaat doordat de gemeente Rotterdam de subsidie vermindert. In vijf jaar tijd wordt de subsidie afgebouwd van 4,5 miljoen tot 800.000 euro.

Diergaarde Blijdorp presenteerde donderdag het dieradoptieplan dat een week eerder werd aangekondigd. Bedrijven kunnen kiezen uit drie categorieën dieren: goudvinken, zilvermeeuwen of koperwieken. Zo meldt de NOS.

Leeuw Kumar

De 75 meest aansprekende dieren vallen in de categorie goudvinken. Het adopteren van leeuw Kumar of olifant Irma kost 15.000 euro per jaar, exclusief btw. Zebra’s en flamingo’s zijn “zilvermeeuwen” en kosten 7200 euro. De “koperwieken” zoals wallabies of het rotseekhoorntje kosten slechts 2400 euro per jaar.

Gorilla Bokito en andere bekende dieren vallen buiten deze categorieën, hierover worden aparte afspraken gemaakt. Directeur Marc Damen heeft tegenover NOS aangegeven dat een bedrijf dat Bokito wil adopteren, moet denken aan een “bedrag van zes cijfers”.

Vicks

Het ijsbeertje dat dit jaar geboren werd is vernoemd naar zijn sponsor Vicks. De dieren die nu aangeboden worden, merken niks van hun adoptie. Ook hun naam wordt niet aangepast.

De bedrijven ontvangen als tegenprestatie gratis toegangskaarten en korting op abonnementen voor hun medewerkers. Ook mogen zij adverteren met de foto van het dier.