ATHENE - Het Griekse parlement heeft donderdag ook in tweede instantie ingestemd met het pakket aan bezuinigingsmaatregelen dat het land de komende vijf jaar wil doorvoeren.

De tweede stemming ging over de precieze invulling van de plannen om vele miljarden te bezuinigen en belastingen te verhogen.

Met een wetsvoorstel waarin de besparings- en privatiseringsdoelstellingen zijn vastgelegd, stemde de volksvertegenwoordiging woensdag al met een nipte meerderheid in.

Noodleningen

Griekenland moet het mes zetten in de overheidsuitgaven om in aanmerking te komen voor verdere steun in de vorm van noodleningen van de Europese landen en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Die hulp heeft het Zuid-Europese land nodig om op korte termijn aan zijn betalingsverplichtingen te kunnen voldoen.

Het is de bedoeling dat de uitgaven van de Griekse overheid in vijf jaar tijd met 14 miljard euro dalen, terwijl de inkomsten met eenzelfde bedrag stijgen door belastingverhogingen.

Verder wil Athene 50 miljard euro ophalen door staatseigendommen te privatiseren. De plannen zijn zeer impopulair en hebben geleid tot stakingen en massale demonstraties.