BERLIJN - Duitse banken dragen 3,2 miljard euro bij aan nieuwe hulp aan Griekenland. De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble maakte donderdag bekend hierover overeenstemming te hebben bereikt met de banken.

De looptijd van een deel van de leningen aan Griekenland wordt verlengd. Het gaat daarbij om leningen waarvan de looptijd uiterlijk in 2014 afloopt. In totaal hebben Duitse banken 10 miljard euro in Griekenland uitstaan. Een deel daarvan loopt pas na 2020 af.

Van belang is dat de deelname van de banken vrijwillig plaatsvindt. Kredietbeoordelaars zouden dan minder snel geneigd zijn om het uitstel als wanbetaling te betitelen.

Oplossing

Josef Ackermann, de topman van Deutsche Bank, zei na de besprekingen met de minister ervan overtuigd te zijn ''tot een oplossing'' te zullen komen met de kredietbeoordelaars. Hij zei ook dat het voor hem duidelijk is dat Griekenland verder moet worden geholpen.

De overeenkomst tussen de overheid en de Duitse banken is nog niet definitief. De komende dagen worden verdere details uitgewerkt. Zondag wordt dan een volledig plan verwacht. Dan begint in Brussel de ontmoeting van de Europese ministers van Financiën.