DEN HAAG - De telecombedrijven KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2 hebben mogelijk de wet overtreden bij het gebruik van Deep Packet Inspection (DPI), een technologie waarmee na te gaan is wat mobiele internetters doen. 

Dat blijkt uit een onderzoek van de toezichthouder OPTA dat donderdag is gepubliceerd.

Er zijn geen aanwijzingen dat e-mailberichten van abonnees zijn gelezen of verstuurde foto's zijn bekeken. Wel is vastgesteld dat de bedrijven kennis nemen van meer informatie dan nodig is voor de afhandeling van het internetverkeer.

Hiermee is mogelijk het zogenoemde communicatiegeheim in het geding en de zorgplicht die hen verplicht goed om te gaan met de bescherming van persoonsgegevens.

Onderzoek

De voorlopige bevindingen van de OPTA worden beschikbaar gesteld aan het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP), dat een eigen onderzoek doet naar de kwestie. Deze resultaten worden door de OPTA weer gebruikt om indien nodig handhavend op te treden.

Vorige maand kwamen telecombedrijven onder vuur te liggen nadat bekend was geworden dat ze gebruikmaken van DPI. Er waren zorgen ontstaan dat de bedrijven de privacy zouden hebben geschonden van klanten.

Zo is het bijvoorbeeld niet toegestaan om de inhoud van berichten van klanten te lezen.

Skype

Met DPI zouden de telecombedrijven in kaart willen brengen welke klanten op hun smartphone gebruik maken van toepassingen zoals WhatsApp of Skype. Met deze programma's kunnen mensen chatten of bellen via internet. Dat is nadelig voor telecombedrijven omdat hierdoor inkomsten uit bellen en sms-en teruglopen.

Telecombedrijven dachten erover na om hogere tarieven te gaan vragen aan consumenten die dergelijke diensten gebruiken op hun smartphone, of deze te blokkeren. Maar vorige week stak de Tweede Kamer hier een stokje voor. In de nieuwe Telecomwet wordt vastgelegd dat dit niet mag.

Het OM onderzoekt momenteel ook of telecombedrijven hun boekje te buiten zijn gegaan. Het gaat om een oriënterend onderzoek, dat kan worden gevolgd door een strafrechtelijk onderzoek.