LEIDEN - Een nieuwe Europese raket krijgt een Nederlands tintje. Het Leidse ruimtevaartbedrijf Dutch Space gaat de eerste tussentrap van de zogeheten Vega-raketten bouwen.

De tussentrap zorgt ervoor dat de startmotoren waarmee een raket loskomt van de aarde, na de lancering worden afgestoten. Dat gebeurt op 40 kilometer hoogte, na bijna 2 minuten.

Van de Leidse tussentrap hangt veel af; als het onderdeel niet werkt, valt de raket terug naar de aarde. ''Het is een cruciaal deel van de lanceerder, dat vertrouw je niet zomaar aan iemand toe'', zegt directeur BartReijnen trots.

Dutch Space

Dutch Space, het vroegere Fokker Ruimtevaart, levert de tussentrappen voor in ieder geval vijf Vega's. Daarmee is een bedrag van ruim 3 miljoen euro gemoeid.

De order levert een bescheiden bijdrage aan de werkgelegenheid bij Dutch Space en zijn Nederlandse toeleveranciers. Rond de jaarwisseling moet de eerste tussentrap worden geleverd. Mogelijk krijgt het bedrijf ook vervolgopdrachten voor latere Vega's.

De Vega wordt het zusje van de succesvolle Ariane-raket. Het nieuwe Europese projectiel is bedoeld om kleinere satellieten in een lagere baan rond de aarde te brengen tegen minder kosten. De sondes kunnen onder meer wetenschappelijk onderzoek uitvoeren.

Lancering

De eerste lancering, waar Dutch Space al bij betrokken was, is aan het eind van dit jaar. Het nieuwe contract van Dutch Space gaat over de raketten twee tot en met zes.

Dutch Space is het grootste ruimtevaartbedrijf van Nederland. De Leidenaren hebben onder meer een 11 meter lange robotarm voor het internationale ruimtestation ISS gebouwd. Het bedrijf levert de motorframes van de Europese Ariane-raket.

Ook de zonnepanelen van Europese en Amerikaanse ruimtevrachtschepen en de Europese navigatiesatellieten Galileo zijn van Leidse makelij.