AMSTERDAM - De Europese aanbestedingsregels moeten eerlijker en eenvoudiger worden. Met de huidige ingewikkelde procedures hebben mkb’ers weinig kans. Bovendien kosten ze onnodig veel belastinggeld.

Dat zei minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie donderdag in de openingstoespraak van een conferentie over aanbesteding in Brussel.

Nationale overheden moeten opdrachten van meer dan 125.000 euro Europees aanbesteden. In de praktijk wordt 17 procent van het bruto binnenlands product (bbp) van de Europese Unie via aanbesteding uitgegeven.

Kosten

“De kosten van de procedure zijn soms bijna een derde van de waarde van de opdracht zelf. Dat is van de gekke in deze tijd van bezuinigingen”, aldus minister Verhagen.

Een versimpeling van de regels zou volgens Verhagen ook mkb’ers een eerlijke kans op opdrachten van de overheid geven, ook over de grens.

Nederland pleit voor het optrekken van de grens voor Europees aanbesteden naar bijvoorbeeld 400.000 euro. Daarnaast zou er minder papierwerk aan te pas moeten komen voor ondernemers.