WASHINGTON - De Verenigde Staten moeten hun overheidsfinanciën op orde brengen om te voorkomen dat het land het vertrouwen van de financiële markten verliest. Dat stelde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) woensdag in een rapport over 's werelds grootste economie.

De Amerikaanse regering staat daarbij voor de uitdaging de voortdurende stijging van de staatsschuld af te remmen zonder het zwakke herstel van de economie te schaden, aldus het IMF.

Politieke partijen moeten daarom volgens het fonds snel een akkoord sluiten over de manier waarop de schuld op termijn wordt afgebouwd. Met een geloofwaardig plan kan het tempo van de sanering vervolgens worden aangepast aan de economische ontwikkelingen.

Het IMF voorziet de komende 2 jaar geen sterke groei van de Amerikaanse economie en verwacht slechts een beperkte daling van de werkloosheid. Vooral de uitgaven van consumenten, jarenlang de motor van economische groei in de VS, blijven achter door de problemen op de huizenmarkt en de afbouw van schulden door huishoudens.