MUNCHEN - De Duitse economie staat er beter voor dan verwacht en zal dit jaar met 3,3 procent groeien. Die prognose gaf het gerenommeerde instituut Ifo woensdag af. In december voorspelde Ifo nog een groei van 2,4 procent.

Het Ifo verwacht wel dat de sterke opleving van de Duitse economie in de tweede helft van het jaar afvlakt. De positieve tendens zal echter doorzetten dankzij onder meer een dalende werkloosheid en een sterke export.

Volgend jaar zal de economische bedrijvigheid op hetzelfde niveau liggen als aan het einde van dit jaar. Het Ifo verwacht dat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente in bescheiden mate verhoogt en dat de wereldeconomie afvlakt.

Die zaken in acht nemend verwacht het instituut dat de Duitse economie in 2012 met 2,3 procent groeit.

Immens

Het Ifo is wel huiverig voor de Europese schuldencrisis en vreest vooral dat men zich in dezelfde mate zorgen gaat maken over de schulden in Spanje, België en Italië als over de Griekse schuldenberg. De risico's voor Duitsland zijn ''immens'', aldus het instituut.

''Mocht duidelijk worden dat de landen die nu met steun overeind worden gehouden, toch onder hun schuldenlast bezwijken, dan zal een deel van de staatsschulden geherstructureerd worden. Vooral voor Griekenland kan dit scenario niet worden uitgesloten.''

Staatsschuld

Als het misgaat met Griekenland ''zou de Duitse staatsschuld aanzienlijk kunnen stijgen''. Duitse banken zijn voor miljarden euro's blootgesteld aan Griekenland. Maatregelen om de Duitse staatsschuld terug te dringen, zouden de groei van de economie kunnen vertragen, aldus het Ifo.

Zoals het er nu voorstaat, rekent het Ifo echter op een forse daling van het Duitse begrotingstekort, van 82 miljard euro vorig jaar naar 38 miljard euro dit jaar. Voor volgend jaar wordt een vrijwel sluitende begroting verwacht.