AMSTERDAM - Wetenschappers aan de Amerikaanse universiteit van Oregon hebben een manier bedacht waarop de productie van zonnecellen veel minder materiaal en geld moet kosten. Zij maakten het mogelijk zonnecellen te printen uit een standaard inkjetprinter.

De universiteit meldt dat de productie niet alleen tot 90 procent minder materiaal kost, maar ook het hele productieproces aanzienlijk versnelt. Om dit te bereiken ontwikkelden de wetenschappers 'CIGS', een materiaal dat in zeer dunne lagen te printen is door een inkjetprinter.

CIGS staat voor de materialen waaruit het bestaat, te weten koper, indium, gallium en selenium. Het materiaal is net zo effectief in het omzetten van zonne-energie als een zonnecel van silicium. Het enige verschil is dat CIGS vijftig keer zo dun is.

De onderzoekers stellen dat het printen van het materiaal meteen in het bouwproces van bijvoorbeeld daken geïntegreerd kan worden. De kosten zouden zo aanzienlijk omlaag kunnen. Het rendement van de cellen wordt geacht op twaalf procent, waardoor het commerciële potentie heeft.