AMSTERDAM - Voor het groeiende online platform voor zelfstandigen Victor Mundi is Amerika het beloofde land. "Begin volgend jaar moeten we gewoon die kant opgaan", zegt oprichter en directeur Jeroen Sakkers van de Nederlandse online dienstverlener.

De site ging dit voorjaar officieel live. Inmiddels staat de teller op ruim 20.000 leden die via de site opdrachten uitwisselen, hun administratie bijhouden en hun netwerk beheren.

Het platform profiteert van het groeiende leger van zelfstandige ondernemers in Nederland, dat nu naar schatting uit 650.000 mensen bestaat. "Dat komt binnen een paar jaar dik boven de miljoen", verwacht Sakkers.

Californië

Samen met twintig andere Nederlandse ondernemers reisde de 24-jarige Sakkers de afgelopen week af naar Californië. Hij deed daar onder meer een 'pitch' voor medewerkers van Wells Fargo, de vierde bank van de VS en sprak met Amerikaanse zzp'ers. De reis "heeft olie op het vuur gegooid", stelt Sakkers.

"Ze zeiden allemaal, 'zoiets wat jullie hebben missen we nog in de VS'." Wells Fargo heeft bijvoorbeeld wel een online facturatiemodule, maar is daarbij geen marktplaats voor opdrachten. "En ze zoeken iets laagdrempeligers dan Salesforce.com."

De strategie voor de VS wordt dan ook keep it simple stupid', vertelt de jonge ondernemer. "Dat is daar nog belangrijker dan hier. "Maar we moeten eerst even terug in de Nederlandse modus, en we moeten onze mobiele applicatie nog lanceren."