AMSTERDAM - Een onderzoek van Opel toont aan dat er veel minder verkeersopstoppingen onstaan, wanneer slechts vijf op de duizend auto's voorzien zijn van 'slimme' technologie.

De resultaten van het onderzoek werden deze week gepresenteerd tijdens een Duitse autobeurs. Onderzoekers testten hiervoor een systeem genaamd DIAMANT, dat bestaat uit 'slimme auto's' die voorzien zijn van een wifi-verbinding. De auto's verzamelen data over de positie van zichzelf en andere auto's, net als de route die ze rijden.

Daarnaast bestaat het systeem uit een controlecentrum dat informatie van de auto's opslaat en analyseert. Hierdoor zijn er van tevoren opstoppingen te voorspellen en krijgen de slimme auto's waarschuwingen binnen. DIAMANT moet hierdoor files minder erg maken of zelfs voorkomen.

Economie

Volgens het onderzoek waren er vorig jaar in Duitsland alleen al 185.000 opstoppingen, met een totale lengte van meer dan 400.000 kilometer. Naast tijd kost dit automobilisten zo'n 33 miljoen liter brandstof extra per jaar. Naar verluidt kost dit de Duitse economie zo'n 300 miljoen euro per dag.

Auto's met een internetverbinding lijken geen vreemd toekomstbeeld te zijn. Auto's krijgen steeds meer computerkracht en een grote diversiteit aan apps moet de automobilist het reizen efficiënter maken. Eerder deze week werd bekend dat Google groen licht kreeg voor zijn zelfrijdende auto.